Consideram que aquest criteri, juntament amb el del punt per tenir tots dos progenitors que fan feina, fomenta la desigualtat i ataca les famílies vulnerables
Les federacions de famílies de totes les Illes Balears (COAPA Balears), a la qual pertany FAPMA Menorca, juntament amb l’STEI hem recorregut als tribunals amb un recurs contenciós-administratiu per dos dels criteris que inclou el nou Decret d’admissió, i que els centres poden tenir en compte voluntàriament:
- el punt per fills d’antics alumnes.
- en el cas de l’escolarització 0-3, el punt que rebran les famílies on tots dos progenitors tinguin feina.
Els demandants reclamam la suspensió cautelar d’aquests dos criteris per evitar que entrin en vigor durant el procés d’admissió del curs 2025-2026, encara que el procés complet es podria allargar un o dos anys.
El punt d’antic alumne és discriminatori i pot ser inconstitucional
Amb relació al punt d’antic alumne, des de la FAPMA (Famílies de Menorca), defensam que és “discriminatori i pot ser inconstitucional”, perquè només serveix perquè els centres seleccionin quin tipus de famílies volen.
Des del moment en què es va anunciar la major part de la comunitat educativa va expressar el seu rebuig a aquest punt. Per açò, s’han demanat mesures cautelars perquè no s’apliqui en el pròxim curs.
Totes les entitats representades al Consell Escolar de les Illes Balears, excepte l’escola concertada, es varen posicionar en contra d’aquests dos criteris ara recorreguts. “El punt d’antic alumne és una manera que tenen els centres de fer una tria, juntament amb el de les quotes ‘voluntàries'”, han explicat. “A més, tenir prioritat a l’hora d’aconseguir plaça, amb la quantitat de gent que hi ha que no ha estat escolaritzada aquí, només afavoreix una part de les famílies”, han afegit. Aquest fet entra en conflicte amb el Decret d’admissió, ja que la norma diu ben clar que no hi pot haver discriminacions entre els alumnes, per exemple, per raó de naixement.
Els que no tenen feina queden relegats
Pel que fa al punt per 0-3 per pares progenitors en actiu, també planteja dubtes: “Ara que s’ha ampliat la gratuïtat hi ha molta més demanda, però no hi ha places per a tots. Prioritzar les famílies que tenen la sort de fer feina és discriminatori, i farà que les famílies amb menys recursos es vegin obligades a anar a escoletes privades”.
Cal tenir present que, a l’hora de fer tràmits administratius, l’Administració mira la situació econòmica de l’any anterior. Es podia donar el cas que algú que ara tingués feina quedàs sense aquest punt perquè l’any passat estava a l’atur o en situació d’inactivitat.
Des de FAPMA Menorca i COAPA Balears fem una crida a l’Administració perquè aquests criteris siguin anul·lats i garantir així un sistema d’admissió just i equitatiu que no fomenti la discriminació ni augmenti la segregació entre l’alumnat.
Les famílies i els sindicats continuarem lluitant per un model educatiu inclusiu que prioritzi el benestar dels infants i la igualtat d’oportunitats per a totes les famílies, independentment del seu origen o situació laboral.
Menorca, 9 de desembre de 2024